Sundhedspolitik

Vemmelev Junior- og Ungdomsklub sætter sundhed på dagsordenen

Vi har fokus på

  • Sundt eftermiddags "mellemmåltid" i Juniorklubben hver dag
  • Bevægelsesaktiviteter for alle de fleste af ugens dage
  • Fokus på bæredygtighed ved stop madspild
  • Fokus på dyrevelfærd ved køb af økologiske fødevarer når økonomien tillader det

Både i Junior- og Ungdomsklubben sætter vi sundhed på dagsordenen. Det betyder at vi i hverdagen sætter forskellige elementer, der omhandler sundhed i fokus. Overordnet ligger vores sundhedspolitik op til Slagelse Kommunes Kostpolitik som bl.a. omhandler de 6 – 18 årige der går i skole, SFO, klubber og fritidshjem i Slagelse Kommune.

I Juniorklubben tilbydes børnene som hovedregel frugt hver eftermiddag. Nogle dage udskiftes frugten med eksempelvis rugbrød/pålæg, pasta, snobrød, hjemmebagte boller etc. men det er oftest frugt der tilbydes.

Vi vil i hovedregel gøre brug af årstidernes frugt og råvarer, samt købe økologisk når økonomien tillader det. Vi vil bestræbe os på, at børnene er med til at handle ind samt tilberede måltidet, således at der kan komme en dialog mellem børn og personale, om hvilken betydning maden, økologien og bæredygtighed kan have for sundhed.

Den mad vi servere vil tages sit udgangspunkt i de officielle kostråd som udkom september 2013 og som Fødevarestyrelsen har udarbejdet i samarbejde med andre interesse organisationer.

Vi vil varmt opfordre til at nedenstående anbefalinger følges, og naturligvis yde en understøttende indsats:

Spis varieret og ikke for meget

- og vær fysisk aktiv

Det vil sige at spise forskelligt mad som f. eks at bruge årstidens grøntsager. 
At mærke efter hvornår du faktisk ikke er sulten mere.
At du som barn er fysisk aktiv 60 min. om dagen og som voksen 30 min. om dagen.

Spis frugt og mange grøntsager 

Det vil sige at du spiser 3 stykker (300 g) frugt og minimum 300 g grøntsager af forskellig slags om dagen.

Spis mere fisk

Du bør spise 300 g fisk om ugen. Du kan både spise det som aftensmad eller som fiskepålæg i din madpakke.

Vælg fuldkorn

Spis brød, boller, knækbrød, pasta og ris. Det bliver nemt, hvis du vælger brød med fuldkornslogoet på. Det samme gælder morgenmadsprodukterne som kunne være havregryn.

Spis mindst 75 g fuldkorn. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 g fuldkorn svarer til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød

Vælg magert kød og kødpålæg

Du bør vælge kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt.

Spis højst 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 middage om ugen og lidt kødpålæg.

Spis eksempelvis fjerkræ, fisk, æg, grønsager eller bælgfrugter de andre dage og som pålæg.

Vælg magre mejeriprodukter

Vælg skummet-, mini- eller kærnemælk som den mælk du drikker, spiser på din morgenmad og bruger når du laver mad.

Vælg surmælksprodukter, fx yoghurt og A-38 med maks. 0,7 % fedt. 

Spis oste med maks. 17 % fedt (30+).

Hold igen med at bruge mejeriprodukter med højt fedtindhold som fx creme fraise 18% og 38%, fløde og smør.

1/4-1/2 liter mælkeprodukt dagligt er passende i forhold til dansk madvaner.

Når du spiser sundt, er der også plads til 1-2 skiver mager ost (ca. 25 g) hver dag

Spis mindre mættet fedt

Spar på dit forbrug af mættet fedt som kommer fra fedt fra kød, mælkeprodukter, ost og smør.

Vælg planteolier fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.

En tommelfingerregel er, at jo blødere margarinen og smørret er ved køleskabstemperatur, jo mere umættet fedt indeholder det.
Skrab brødet – eller undlad helt at bruge fedtstof.
Steg kød og grønsager i olie frem for smør, og smid stegefedtet væk.

Gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det viser vej til de fedtstoffer, der indeholder mindre mættet fedt.

Spis mad med mindre salt

Spar på brugen af salt i din madlavning og på din mad. Køb madvarer med mindre salt.
Smag på maden, før du salter. Både når du laver mad og ved bordet.
Fastfood og andre færdigretter indeholder ofte meget salt.
Du kan nemt skære dit saltforbrug ned ved at lave maden selv, og gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind.

Spis mindre sukker

Skær ned på de søde sager og drikke fx slik, is, kage, sodavand, saftevand, energidrikke og juice både i hverdagen og på fridage.

De fleste kan med fordel halvere forbruget af slik, sodavand, saft, is og kager.

Drik maks. en halv liter sodavand, saft eller energidrik om ugen og server vand eller Nøglehulsmærket mælk til måltiderne.

Køb ikke slik, kager og sodavand til lager. Når du har søde sager inden for rækkevidde, fristes du til at spise for meget af dem.
Spiser du slik og kage, så spis mindre portioner.

Husk det er ”på bunden at freden ligger”, så store poser giver langsommere fred og dermed flere kalorier end små poser.

Drik vand

Drik vand i stedet for fx sodavand, alkohol, juice og saftevand til maden, når du er tørstig mellem måltiderne, og når du dyrker motion.

Energi drikke er ikke nødvendig at drikke ved almindelig daglige motionsformer som fx fodbold, håndbold, gymnastik, svømning, badminton og tennis som vare mindre end 2 timer i sammenhæng.  

Når det ikke er så varmt, er det som regel tilstrækkeligt at drikke 1-1 1/2 liter væske i døgnet.
Vælg gerne vand fra hanen. Vand fra hanen i Danmark er rent.

Og i Klubben er det også rigtig dejligt koldt!

VUK's sundhedspolitik

Siden er sidst opdateret 29. november 2019